14 MART SATRANÇ TURNUVASI

1.

GENEL HÜKÜMLER

1.1

TSF satranç yarışmaları talimatları, prosedürleri ve uygulama yönergeleri ile FIDE Satranç Kuralları geçerlidir.

2.

KATILIM ve BAŞVURU

2.1

2.2

2.3

2.4

2.5

2.6

2.7

Turnuvaya TSF Lisansına sahip 2018-2019 yılı vizesi yapılmış, 2012 ve öncesinde doğan sporcular katılabilir. Turnuva da Sporcular Açık Kategori olmak üzere tek kategoride yarışacaklardır. Kontenjan maksimum ratingi en yüksek 26 sporcu ile Samsun Tabip Odasından kayıt olacak 6 sporcu olmak toplam 32 sporcu ile sınırlıdır. Başvurular www.samsun.tsf.org.tr adresinden online olarak yapılacaktır.

Başvurularda; sporcunun adı soyadı, doğum tarihi (gün, ay yıl), TC. Kimlik Numarası, UKD, (varsa) ELO puanı ile FIDE ID kodunun, ayrıca telefon numarasının eksiksiz olarak bulunması zorunludur. Geç kayıt veya eksik bilgiden kaynaklanacak hak kayıplarından başvuru sahipleri sorumludur.

Tüm katılımcıların kayıt kontrol işlemini Teknik Toplantı öncesi tamamlamaları gerekmektedir.

Birinci Tur eşlendirmesi belirtilen programa göre yapılacaktır. Kayıt kontrol süresinden sonra gelen sporcular UKD vb. ayrım gözetilmeksizin ilk tur eşlendirmesine listenin sonuna eklenerek alınır.

Birinci tur başladıktan sonra gelen sporcular bir sonraki tura alınır. İkinci turdan önce sıralama yenilenerek 2. tur eşlendirmesi yapılır. İkinci tur eşlendirmesi duyurulduktan sonra yarışmaya yeni sporcu alınmaz.

3.

EŞİTLİK BOZMA

3.1

3.2

İsviçre Sisteminde, derecelerin eş puanla paylaşılması halinde sırası ile: Buchholz-1 (alttan), Sonneborn-Berger, Bucholz Bucholzu, Aralarındaki Maç, Galibiyet Sayısı ve Kura Çekimi eşitlik bozma yöntemleri uygulanır.

Berger Sistemde, derecelerin eş puanla paylaşılması halinde sırası ile; Aralarındaki Maç, Sonneborn-Berger, Galibiyet Sayısı, Siyahla En Çok Oynayan ve Kura Çekimi eşitlik bozma yöntemleri uygulanır.

4.

DEĞERLENDİRME

4.1

Turnuva sonuçları UKD hesaplamalarında kullanılacaktır.

5.

ÖDÜLLER

5.1

5.2

Turnuvada ilk dört dereceyi elde eden sporculara Kupa verilir.

Turnuvadan çıkartılan, son turda hükmen kaybeden ve başhakem aksi yönde karar vermemişse, ödül törenine katılmayan sporcular hak iddia edemezler.

6.

İTİRAZ

6.1

6.2

İtiraz kurulu oluşturulmayacaktır. Başhakemin kararı kesindir.

İtirazlar, itiraza ilişkin maçın oynandığı turun bitiminden itibaren 15 (onbeş) dakika içinde yazılı olarak Başhakeme yapılmalıdır.

7.

BİLDİRİM

7.1

7.2

7.3

7.4

Eşlendirmede Swiss Manager Unicode yazılımı kullanılacaktır.

Turnuva da FIDE Satranç Kuralları 6.7.1 uyarınca hükmen yenik sayılma süresi 15 (onbeş) dakika olarak belirlenmiştir. Satranç tahtasının başına, hükmen yenik sayılma süresinden sonra gelen bir oyuncu, hakem aksi yönde karar vermemişse oyunu kaybeder. Bu süre hakemin turu başlattığı andan itibaren hesaplanır.

FIDE Satranç Kuralları 9.1.2 geçerlidir.

FIDE Satranç Kuralları 11.3.2.1 ve 11.3.2.2 uyarınca; bir oyun sırasında, bir oyuncunun oyun sahasında cep telefonu, elektronik haberleşme aracı veya satranç hamleleri önerebilecek her hangi bir cihaz bulundurması yasaktır. Bu türden bir cihazı oyun sahasında üzerinde bulundurduğu belirgin/aşikâr ise söz konusu oyuncu

oyunu kaybedecektir. Rakibi kazanacaktır.

7.5

Başhakem, katılımcı sayısına göre tur sayısını, programını ve eşlendirme sistemini değiştirmeye yetkilidir; olası

böylesi bir değişiklik Teknik Toplantı’da duyurulur.

7.6

Tüm eşlendirme ve sonuçlar yarışma salonunda panolarda ve www.samsun.tsf.ora.tr web sayfasında

duyurulacaktır.

7.7

Turnuvanın başlangıç sıralamasında "Maksimum Rating" sistemi uygulanacaktır. Maksimum Rating, başlangıç

sıralamasında sporcunun ELO ve UKD listelerindeki en yüksek puanını dikkate alan sıralama sistemidir.

7.8

Turnuvada güncel UKD/ ELO listesi kullanılacaktır.

7.9

Tüm katılımcılar bu yönergeyi okumuş ve uymayı kabul etmiş sayılırlar.

8.

8.1.