Haberler

Geri

Dolar Sağlığımızla Oynuyor

2018-08-14

Dolar kurunun Türk Lirası karşısında değer kazanarak 6,42’ye yükselmesi, pek çok alanda olumsuz etkisini gösterirken, sağlık hizmetlerini de vuracağı bildirildi. Kur artışının sağlık alanına ciddi anlamda olumsuz etkileri olacağını kaydeden Samsun Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Erkan, Türkiye’nin acilen yapısal ekonomik reformları hayata geçirmesi gerektiğini vurguladı.


FİYATLAR ARTACAK

Dr. Murat Erkan, “Her vatandaşımız bilir; ilaçların, tıbbi ve sarf malzemelerin önemli bir kısmı dış ülkelerden ithal ediliyor. Dolayısıyla bunların, tıbbi hizmetlerin tümüne bir şekilde yansıması olacaktır. Bu yansımaları önümüzdeki dönemde hep beraber göreceğiz. Özellikle sarf malzemesi veya kalıcı malzeme kullanılan girişimlerde, bu malzemeler döviz üzerinden alım yapıldığı için giderlere yansıyacaktır. İleride özellikle, özel sektörde yaşanacak maliyet artışı, fiyatlanmayı da bir şekilde etkileyecektir. Bu kur artışı, artmaya ve hatta bu seviyede dahi kalmaya devam edip inmez ise ileride karşılaşacağımız şey başta özel sektör olmak üzere sağlık alanındaki hizmetlerde rakamsal bir fiyat artışı olacaktır, bu kaçınılmazdır. Kur artışının, ülkemizdeki diğer alanlarda olduğu gibi sağlık alanında da etkileri olacaktır, özel sağlık sektörünü zorlayacaktır. Özel sağlık sektörü de bundan dolayı doğal olarak, kendi rakamlarını döviz artışına göre düzenlemek zorunda kalacaktır. Ben, burada ‘olan yine vatandaşa olacaktır’ diye düşünüyorum. Sağlık hizmetlerindeki bu maliyet artışının ayrıca, hizmet alımında bir takım güçlüklere yol açacağı ve toplum sağlığını bir şekilde ileriki aşamalarda olumsuz etkilediğini göreceğiz” dedi.


HEKİMLER SORUNLAR YAŞAYACAK

Dr. Murat Erkan son olarak ise “İçeride üretilen tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere her alana yansıyacaktır. Aslında ekonomi sadece sağlık değil her alana etki ediyor. Ancak sağlık alanını etkilediğinde bunun sonuçları daha vahim oluyor. Şu anda bile bazı tıbbi malzemelerin kalitesinden şikayet ederken, daha da standartlara uygun olmayan, kalitesiz olan, fiyatları daha düşük malzemelere yönelinecek. Bu da sağlıkta başka sorunları doğuracaktır. Kısacası, bir hekim iyi bir hekim olabilir ancak kullandığı malzemeler standartlara uygun yada ideal malzemeler değilse bu durumda yaptığı işin de bir anlamı olmayacaktır. Bunlar elbette, kur artışı gerilemezse gerçekleşebilecek söz konusu sorunlardır. Türkiye’nin bu sorunlarla karşı karşıya kalmasının en temel sorunlarından biri olan yapısal reformları gerçekleştirmesi ve bir kararlılıkla bu reformaların başlaması dünyadaki diğer ülkelerin tavrı ve tutumunu değiştirecektir. Sorunlar kendiliğinden çözülecektir. Kararlılığımızı ortaya koyarsak, bu durum düzelecektir. Ancak buna karar vericilerin de seslerinin çıkmaması umudumuzu kırıyor. Kısacası endişe ile bekliyoruz” dedi.

Tolga BİRGÜCÜ

Kaynak: https://www.gercekbizde.com/ekonomi/dolar-sagligimizla-oynuyor-h127558.html

Diğer Fotoğraflar