EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ'NDE YİNE DARP!

2019-01-12

Şiddete maruz kalmadığımız bir gün geçirince şükreder hale geldik. Gün geçmiyor ki bir sağlık çalışanı, bir doktor şiddete maruz kalmasın. Bugün akşam saatlerinde Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde görev yapan Asistan Doktor arkadaşımız kendini bilmez hasta yakınları tarafından maalesef şiddete uğradı. Acil Servis bünyesinde acil olmayan hastaların bakıldığı ‘Yeşil Alan’ denilen poliklinikte baş ağrısı nedeniyle başvuran, aciliyeti veya hayati tehlikesi bulunmayan ayaktan muayene hastası ve yakınları sıralarını beklemeden muayene olmak istemişler, görevli doktor arkadaşımız da sıralarını beklemelerini ve sırası gelince muayene edeceklerini, sırada bekleyen hastaların haklarını ihlal etmemeleri gerektiğini belirtmiş. Bunun üzerine iki hasta yakını tarafından darp edilmiştir.

Doktora atılan yumruklar aslında hukuk sistemine, sağlık sistemine ve güvenlik sistemine indirilmiş darbelerdir. Kendi çalışanının güvenliğini sağlayamayan, hastalara müşteri gözüyle bakan ve müşteri memnuniyetini bilimsel faaliyetlerden ve kaliteden üstün gören bir zihniyetin ürünüdür bu şiddet.

Acil eylem planı adı altında sağlıkta şiddeti güya önlemek adına çıkarılan kanunun ne kadar yetersiz olduğunun resmidir bu şiddet. TTB tarafından hazırlanıp TBMM’ne sunulan şiddeti önleme yasasının ne kadar elzem olduğunun bir göstergesidir.

Bu şiddetin en büyük sebebi çarpık sağlık sistemidir...Acil serviste doktorları  acil olmayan, randevusuz hasta bakmaya zorlayan sistemdir... Yüzlerce hastayı kapıya yığıp, yeterli zaman ayırmadan bakmaya zorlayan sistemdir... Kalabalık ayaktan hastalar ile doktoru başbaşa bırakıp şiddete zemin hazırlayan sistemdir... Güvenliğin, sekreterin, danışmanın görevlerini doktora yükleyip kurban olarak öfkeli insanların önüne süren sistemdir...Ve bu çarpık sistemin sorumlusu olarak doktoru gösterip onu öfkeli kalabalıkla karşı karşıya getirenlerdir bu şiddetin asıl sorumluları.

Biz doktorlar işimizi güvenlik kaygısı duymadan, hastalarımıza yeterli zaman ayırarak bilimsel gelişmeler ışığında yapmak istiyoruz. Çarpık sistem tarafından dayatılan ilkel şartlarda çalışmak istemiyoruz.

Bu son gelişen vahim olayda doktor arkadaşımıza geçmiş olsun diyoruz. Faillerin yakalanıp hak ettikleri cezayı almaları için olayın yakından takipçisi olduğumuzun bilinmesini isteriz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Samsun Tabip Odası