Sağlık Ortamı Adeta Bir Yangın Yeri; Bu Yüzden Herkes Acil Kapılarına Koşuyor.

2018-02-06

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan, önümüzdeki günlerde kamu hastanelerinde başlayacak olan “Mesai dışı poliklinik veya vardiya polikliniği” uygulamasının yanlış ve asıl sorunları geliştirici bir uygulama olduğunu ifade etti.

​    Acil Servislerde yoğunluğu azaltmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan genelgeyle yakın zamanda yürürlüğe girecek olan "Mesai Kaydırma veya Vardiya Branş Polikliniği" uygulamasıyla kamu hastaneleri acil servislerine poliklinikler yapılacak. Bu polikliniklerin gece saat 23:00’e kadar açık olacağı ve acillerdeki ‘acil olmayan’ hastaları kapsayacağı bildirildi. Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, bu uygulama hakkında açıklamalarda bulundu.

​    Bu uygulamanın Samsun’da da başlatılacağını belirten Erkan, “Edindiğim bilgiler doğrultusunda Samsun’da pilot şehirler arasında var. Bu uygulama, acil servislerdeki yoğunluğun esas sebebine dönük bir yaklaşım getirmek yerine, bu yoğunluğun nedenine bakmadan kabul ederek durumu kurtarır bir yaklaşım sunma, acil servis içinde yeni poliklinikler açma, yeni kişileri orada görevlendirme gibi bir yaklaşım sunuyor. Bu elbette bize göre mantıklı bir çözüm değil. Hepimizin normalde şöyle bakması gerekiyor; acillere başvuruların Türkiye’de son yıllardaki sayısı 100 milyonu geçmiş. 100 milyonun üzerinde acil servis hasta başvurusu var, ama bunların sadece %10’u acil kriterlerine uyan kapsamda” diye konuştu.

“Polikliniklerdeki sıralar yüzünden acil tercih ediliyor”

İnsanların neden acillere bu kadar başvurduklarından da bahseden Erkan, “Hastanelerdeki polikliniklerde poliklinik oda sayılarının artırılmasına rağmen yaşanan yoğunluk sebebiyle vatandaşlarımız muayene olamıyorlar. Randevu alamadığı zaman da acil servislere gidiyorlar, bu birincisi. İkincisi ise hasta, normal polikliniğe gittiği zaman ayrı bir ücrete ve maliyete tabii oluyor, ekstra ücret vermek zorunda kalıyor. Özel hastanelerde ise devletin uyguladığı normal fiyatın iki katını, %200 kadar katkı payını vermek durumunda kalıyorlar. Bu yüzden özel hastanelerin acil servislerinden giriş yaparak ücretsiz hizmet almaya çalışıyorlar. Fakat bu da çoğu zaman yeşil alan kırmızı alan uygulamasından dolayı istedikleri gibi olmuyor” dedi.

“Bu bir özgürlük değildir, yanlıştır”

Sağlıkta dönüşümün sağlıktaki talebi provoke ettiğini söyleyen Erkan, “Bu talep, sağlıklı bir talep değil. Biz buna kışkırtılmış sağlık talebi diyoruz. Normalde olması gereken şuydu; sağlıkta dönüşümle beraber büyük iddialarla getirilen aile hekimliği sistemi bir türlü işlevsel hale getirilmedi. Benim iddiam, aile hekimliği sistemi işlevsel hale getirilmek istenmiyor. Bunu şu yüzden söylüyorum; eğer aile hekimliği sistemi işlevsel hale getirilmek istense, her 100 hastanın 85’i, aile hekimliğinde tedavi edilebilir. Aile hekimlerinden doğrudan hizmet alabilecekken, hastalar artık sağlık ocaklarına ya da aile sağlığı merkezlerine uğramadan doğrudan hastanelere gidiyorlar. Hastanelerdeki ve polikliniklerdeki yoğunluğun sebebi budur. Hastane polikliniklerindeki yoğunluk nedeniyle vatandaşların acil servisler üzerinden hastanelere giriş yapıp hizmet almak davranışlarının sebepleri de bunlardır. Bu bir özgürlük değildir, yanlıştır. Bu yolla vatandaşlar, aslında sırasıyla yürümesi gereken bir sistemi tamamıyla by-pass etmektedir.

Acil servislerle ilgili yeni uygulama çözüm değil, çözümsüzlüğe giden çıkmaz bir yoldur.

Çünkü görüyoruz; poliklinik sayılarını arttırsak da vardiya sistemi getirsek de yine de yoğunluk devam ediyor, edecek. Halbuki 3000-4000 kişiye bir aile hekimliği sistemi işletilmiş olsa, hastalar oradan kalkıp da hastanelere gidip de polikliniklerdeki yoğunluğa, acillerdeki yoğunluğa neden olmazlar” şeklinde konuştu.

“Bunlar susturma çözümleridir”

Acillerde olan yoğunluğun büyük bir kısmının acil olmayan hastalardan kaynaklandığından söz eden Erkan, “Acillerdeki yoğunluğun yüzde 80-90’ı acil niteliğine uymayan, acilden hizmet almaması gereken hastalardır. Acil, acil olmaktan çıktı, orada çalışanların iş yoğunluğu arttı. Hastanelerin hizmet niteliği, bölümlerin içeriği bozuldu. O yüzden bu yeni uygulamayı doğru bulmuyorum. Bunlar geçici çözümlerdir, vatandaşı susturma çözümleridir. Hep Sağlıkta devrim yaptık diyorlar ama devrim bu şekilde olmaz, bu yanlış bir uygulama. Sağlık sistemi, sağlık ortamı adeta bir yangın alanına dönmüş durumda ve bu yüzden herkes acil kapısına yığılıyor.  Bunu artık anlamak lazım.” dedi.