Samsun ’Gazi Devlet’te güvenlik zafiyeti mi var?

2017-12-14

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Murat Erkan "Vatandaşın hastanenin giriş katından başlayarak en üst kata çıkması, personel odasına kadar gitmesi,düşünülmesi gereken bir durumdur.

Çünkü bu ciddi bir sorundur. Aynı kişi bir sağlık çalışanına, hastaya veya hasta yakınına da zarar verebilirdi.

Toplumumuzda bir kural tanımamazlık sıkıntısı var. İdareciler, hastanelerde ne kadar önlem almak istese de,hastanelerimiz idari kararların aşıldığı ve herkesin elini kolunu sallayarak dolaştığı bir yer haline geldi.
Yaşanan bu olay, bir intiharın dışında diğer olabilecek olaylarla ilgili uyarı mesajı veriyor adeta.

Hastaneye giriş çıkışların kontrollü biçimde yapılması gerektiğini her zaman vurguluyoruz.

Ancak bizim halkımız yoğun bakıma giremese bile ne yazık ki birilerini arayıp girmeye çalışıyor.
Diğer taraftan bu durum sağlık ortamı için sağlıksız bir ortam oluşturuyor.

Sağlık politikalarının popülizm düzeyinde seyretmesi, idarecilerin vatandaşa 'Buraya giremezsiniz' diyemeyecek hale gelmesiyle, sistemden kaynaklanan sıkıntılardan dolayı idarecilerin de çoğu zaman elini kolunu bağlayan bir güvenlik zafiyeti oluşuyor.

Dr. Kamil Furtun'un katledilmesi de aynı nedenlerden oldu. Siyasilerin 'Vatandaş istediği yere girecek, istediği zaman muayene olacak' söylemleri hastaneleri bu denli kontrolsüz bir noktaya getiriyor.

Suçu idarecilerde değil biraz da sistemde aramak gerekli" diye konuştu.
Sağlık çalışanlarının yaşanan olaydan dolayı morallerinin düşük olduğunu kaydeden Erkan, "O hastanede sağlık nedeniyle birçok doğal ölüm olayı gerçekleşiyor ama bu akut bir olay.

Sağlık çalışanları ister istemez bir kontrolsüzlük hissettiğinden güven duyguları zedeleniyor.
Bu şekilde varılacak yer, ne yazıkki iyi bir nokta değil. Bu durum hizmet alanlarını demoralize hale getiriyor.
Böyle bir alanda hizmet vermek de almak da zorlaşıyor.

Bir AVM'ye dahi girerken belli bir güvenlik noktasından geçiyorsunuz, bir sağlık kuruluşuna girerken bunun en üst düzeyde olması şart. Bunun da yolu idarecilerin oluşturdukları kuralların uygulanmasına destek vermek gerekiyor" ifadelerini kullandı.