Haberler

Geri

Şiddet, Sağlıkta Dönüşümün Bir Sonucu...

2017-09-19

Samsun  Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, sağlık alanındaki şiddetin diğer meslek gruplarına göre 16 kat daha fazla olduğunu belirterek, Türkiye'de her gün ortalama 31 sağlık çalışanına şiddet uygulandığını söyledi.

Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan ve yönetim kurulu üyeleri, sağlık sektöründeki gelişmeler ve sağlık çalışanlarının sorunları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Samsun Tabip Odası Başkanı Murat Erkan, özellikle sağlıkta şiddet konusunda olmak üzere  genel değerlendirmelerde bulundu.

Toplantının başında, son zamanlarda artış gösteren Cumhuriyet Değerlerimize ve Atatürk'e yapılan saldırılara dikkat çeken Erkan, " Cumhuriyet değerleri ve Atatürk birincil önceliğimiz, biz ancak bu zeminde sorunlarımızı konuşarak, meslektaşlarımıza, halkımıza ve Türkiye sağlık oratamına katkı sunabilriz." dedi.

'SAĞLIK EŞİTTİR ŞİDDET' ALGISI
Türkiye'de sağlık ortamının son yıllarda görünür bir hale geldiğini ve tablonun hoş olmadığını söyleyen Erkan, "Sağlık eşittir şiddet gibi algılanıyor. Son resmi rakamlar Sağlık Bakanlığı'nın beyaz kod yani şiddet olgularındaki kayıtlarına istatistiklerine baktığınız zaman, artık her gün, 2015'te 30, 2016'da ise 31 sağlık çalışanı şiddete uğramakta. Böyle bir şiddet ortamı içerisinde ne yazık ki mesleğimizi yapmak durumundayız, zorundayız. Bunu da meslektaşlarımız gerçekten layığıyla, hakkıyla yapıyor. Şiddet her yerde var ama sağlık alanındaki şiddet bütün meslek grupları içerisinde diğer mesleklere göre 16 kat daha fazla. Bu önemli değil mi?" dedi.

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM'ÜN BİR SONUCU...​
Sağlık çalışanlarının '16 kat daha riskli durumda' olduklarını söyleyen Murat Erkan, "Tabi bunun bir çok sebebi var. Biz genel olarak bunun sağlıkta dönüşüm sisteminin ve sağlık yönetiminin bir sonucu olarak görüyoruz, açık ve net. Bu konuda herhangi bir tereddüdümüz yok. Çünkü iyi idare edilen sağlık sistemlerinde, gelişmiş ülkelerde şiddet olgularının bize nazaran çok çok daha düşük olduğunu görüyoruz..Dolayısıyla buradaki farklılığın sistemden kaynaklı bir farklılık olduğunu düşünüyoruz" diye konuştu.

'AHMET DEMİRCAN BİR ŞANS...'​

Sağlık alanında iyi şeylerin de yapıldığını vurgulayan Erkan, “Ahmet Demircan’ın iyi bir Sağlık Bakanı olacağını düşünüyorum. Sağlık alanında ve Samsun alanında sayın Ahmet Demircan’ı bir şans olarak görüyorum. Mesela son icraatı çok doğru. Samsun’da Adli Tıp  Kurumu’nun açılacağını söyledi. Önceki dönem milletvekilleri de bunu söylemişlerdi ama yapılamadan emekli oldular, gerçekleşmedi. Şimdi daha üst düzeyden bu konuyla ilgili net bir ifade ortaya konuldu. Bu konu yıllardır Samsun’un sorunuydu. Cenazeler buradan Trabzon’a gitmek zorunda kalıyordu. Saçma sapan bir işti. Karadeniz’in en büyük kentinde olması gereken Adli Tıp Kurumu, nihayet Sağlık Bakanımız tarafından ilan edildi. Sayın Sağlık Bakanı’na bu konuda teşekkür ediyorum" dedi.

Erkan,  "Bugünkü sağlık sisteminin en iyi tarafı, herşeye rağmen hekimlerin ve sağlık çalışanlarının fedakarlıkları ve cansiperhane, özverili çalışmalarıdır. Bunu hiç kimsenin unutmaması ve gözardı etmemesi gerekmektedir." diyerek sözlerini sonlandırıdı.
 

Diğer Fotoğraflar