ÜNYE DEVLET HASTANESİ’NDE ŞİDDET

2018-08-29

ÜNYE DEVLET HASTANESİ’NDE ŞİDDET

Edindiğimiz bilgiye göre 25 Ağustos günü Ünye Devlet Hastanesi’nde yine sağlıkçılara şiddet olayı yaşanmıştır. Olayın üzücü tarafı bu şiddeti uygulayan kişinin Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni olmasıydı. O gün görevi başında olan Dr.Aykan Baş’ın ifadesine göre; gece 03.00 civarında 6 kişi bir çocuğu ateşi olduğu için getirmişler.  Doktor Bey çocuğun mauyenesini yaptıkan sonra hemşire arkadaşına çocuğa ateş düşürücü ilaç uygulamasını ve tetkik için kan almasını söylemiş. İki hemşire hasta başındayken 6 kişilik aile de hasta başında bekliyormuş ki normalde 1 hasta yakını dışında mecbur olmadıkça veya doktor bizzat istemedikçe kimse kalamaz/kalmamalı. Bu kalabalıkta tüm gözler hemşire üzerindeyken ilk denemesinde damar yolu açamayan hemşireye ‘geri zekalı’, ‘terbiyesiz’, ‘işini doğru yap’ diye Murat Kelkitlioğlu (Akşam Gazatesi Genel Yayın Yönetmeni) bağırmaya başlamış. Bu hakaretler üzerine hemşire hasta başından ayrılmış ve başka bir hemşire damar yolu takıp tedaviye devam etmiştir. Bu sırada Murat Kelkitlioğlu hakaretlerine devam etmiş. ‘Yarın sabah sağlık bakanını buraya getiririm, meslek hayatını bitiririm senin!’ ‘Siz benim kim olduğumu biliyor musunuz?’ gibi tehditler savurmuştur. Onu sakinleştirmeye çalışan doktora ‘Ben Akşam Gazetesi  GenelYayın yönetmeniyim, akıllı olacaksınız. Ben Cumhurbaşkanı’yla her hafta seyahat eden kişiyim’ demiş. Çocuğun tedavisi bittikten sonra taburcu edilmiş. Twitter’da kendi hesabında ‘Ünye Devlet Hastanesi’nde hemşire kılığına girmiş ucubeler (hepsini kastetmiyorum) çocuk hastalara inanılmaz kötü muamele yapıyor! Sağlık Bakanlığının derhal harekete geçmesi lazım, bakanlık hesap sormazsa ben kendim hesabını soracağım!’ diye paylaşım yapmış.

O gün Ünye Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne 1250 başvuru olmuş. 24 saat görevli doktor 410 hasta bakmış! 1250 hastanın kan alma, tetkik, damar yolu, tedavi işlemleri sayıları gerekli sayının çok altında olan hemşire arkadaşlar gerçekleştirmiş. Anamnez, muayene, girişimsel işlem bir yana herhangi bir insanı 24 saat boyunca 1250 kişiye sadece merhaba bile dedirtseniz daha işin başındayken pes eder, yapamaz. Sağlık çalışanlarını bu kadar iş yükünün altında ezip sonra da mükemmel muamele beklemek insan haklarına aykırıdır.

Medeni ülkelerde insanlar makamına, parasına, medya gücüne göre ayrı muameleye tabi tutulmaz. Bu gücünü kullanarak insanları tehdit etmek, farklı muamele istemek ilkelliktir. Medyanın gücünü kullanarak bir bakanlığı harekete geçirmek, bir hemşirenin meslek hayatını bitirmek ancak hukuk devleti olmayan üçüncü dünya ülkelerinde geçerli olabilir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti demokratik bir hukuk devletidir ve kanunlar önünde herkes eşittir. Hiç kimsenin medyanın gücüne dayanarak insanlara hakaret etme, tehdit etme hakkı yoktur. Bu şiddete başvuran kişinin ulusal bir gazetede genel yayın yönetmeni olması da ayrıca üzücü ve düşündürücüdür.

Samsun Tabipler Odası olarak bu vahim olayı kınıyoruz ve Sağlık Bakanlığından, Bakanlığın adını kullanarak şiddete başvuran bu kişi hakkında gerekli hukuki işlemlerin başlatılmasını bekliyoruz. Ayrıca Cumhurbaşkanına yakınlığını bir tehdit unsuru olarak kullandığından, Cumhurbaşkanlığından  en azından olayı kınayan bir mesaj yayınlamasını bekliyoruz.

Samsun Tabip Odası Yönetim Kurulu