DR. KAMİL FURTUN’U ARAMIZDAN AYRILIŞININ 6. YILINDA SEVGİ, SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ.

2021-05-28

DR. KAMİL FURTUN'U ARAMIZDAN AYRILIŞININ 6. YILINDA SEVGİ, SAYGI VE ÖZLEMLE ANIYORUZ.

Anma törenine Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut da katıldılar.

Anma Töreninde Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Furtun bir konuşma yaptı. Konuşmada ;

"Sevgili dostlar ..
Şu an burada bu konuşmayı yapıyor olmak oldukça tuhaf ve karmaşık duygular yaşatıyor bana...Maalesef... maalesef dünyaya ve ülkemize egemen olan vasatlık,düzeysizlik ve cehalet onu bizden aldı.. Size Kamil i anlatmama gerek olmadığını tabii ki biliyorum.. Onun işini çok seven bir hekim olduğunu herkes bilir.,sade,gerçekçi,namuslu,esprili bir kişiliği olduğunu herkes onaylar.Tavrının ,tarzının omurgalı ve tutarlı olduğuna herkes şahitlik eder...Tanımayan kaldıysa sorsun öğrensin onu..
Ölmek değil ,yaşamanın tesadüf olduğu bu coğrafyada size kendimi anlatmak isterim.
İçimin düğümlü sözlerine hiçbir zaman dilimi yetmez.Haklılığın suskunluğu ,diğer suskunluklara benzemez düğümü zor çözülür..Tek başına zaten yeterince trajik ve yaralayıcı bu ölüm(bu gidiş) aynı zamanda ihmaller zinciriyle,sebepsizliğiyle,adaletsizliğiyle çok kavurucuydu..Kamil bir doktor olduğu için öldürüldü.Bu bir "hiç" uğruna yokoluş çok keskin bir acı veriyor.Yeryüzünde hiçbirşey insan ruhuna "hiçlik "kadar baskı yapamaz..Kötü bir kalbin cehaleti hepimizde bu kalıcı izi bıraktı..
Sabırdan sonra söylenen sözler ağır olur..Lütfen mazur görün..
Çok düşündüm onun gidişinden sonra ; Evet Kamil doktor olduğu için öldürüldü..Bu kötülüğün, bu cinayetin, bu ihmallerin  yaslandığı olgular; toplumun hafızasızlığı, kitlelerin yılgınlığı, mücadele etmenin süreksizliğiydi..Kısaca unutuşun toplumsal gücüne yaslanıyor katiller, sorumsuzlar, kötüler..Ben de acımı eyleme ve savaşmaya dökerek onu uğurlamayı seçtim... Unutmadım..unutmadınız...unutturmayacağız..
Orta yol veya çözümü bulunamayacak iki şey doğum ve ölümdür. Onun dışında herşey bir şekilde yoluna girer. Ayrılık insanın içini dökmekten vazgeçmesidir..her zaman anlatacağım Kamil i meslektaş olarak,eş olarak,baba olarak..
Doktor Kamil Furtun un "son"u ona "sonsuzluk "getirdi.. Ben ve siz çalışma arkadaşları
 onun ölümünün kardeş kıldığı insanlarız..varlığınız,desteğiniz ve vefanız için kendim ve oğlum adına hepinize minnettarım..
Ben bu hastaneye "YARA"mı emanet ediyorum..
Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.." diyerek konuşmasını tamamladı.

Basına ve Kamuoyuna;

Altı yıl önce, hemen şuracıkta, değerli meslektaşımız, şu an Samsun Tabip Odası başkanı Dr. Funda Furtun’un biricik eşi, Taylan’ın babacığı Dr. Kamil Furtun, vahşi bir saldırıyla, görevinin başındayken katledildi. Bizler, hepimiz gülen yüzümüzü kaybettik.

Dr. Kamil Furtun, o tarihten itibaren sadece bizim Kamil abimiz , bizim acımız olmadı. Sağlık çalışanına karşı şiddet mücadelesinde ete kemiğe bürünmüş bir sembol haline geldi Dr. Kamil Furtun.

Altı yıl önceydi.

Dr. Kamil Furtun şifa dağıttığı ve şimdi kendi adıyla anılan bu hastane binası koridorunda saldırıya uğradığında. Bizler o günde söylemiştik. “Unutmayacağız, unutturmayacağız”.

Şimdi yine aynısını söylüyoruz. “Unutmadık, Unutturmayacağız.”

Ne var ki, o tarihten bu yana devleti yöneten mevcut iktidar sağlık çalışanına şiddeti önlemeye yönelik tüm uyarı ve önerilerimize kulak tıkadı. Bizler görevlerimiz başında, dövülmeye, sövülmeye, ölmeye devam ettik.

Misyonu “yaşatmak” olan meslek sahibi bizler, her sabah işimize giderken çocuklarımızla, ailemizle, sevdiklerimizle sessizce vedalaştık. Her an görevimizin başında şiddete uğrayabilir ve bu sevdiklerimizi son görüşümüz olabilirdi çünkü…

Bizleri korumakla yükümlü devlet erkini kontrol eden mevcut iktidar sağlıkta şiddeti önlemek, tedbir almak yerine sağlıkta şiddeti körükleyen, kışkırtan politikalarını sırf popülist olmak adına devam etti.

Kutuplaştırma, ötekileştirme zihniyetinin bir sonucu olarak şiddet münferit olmaktan öte politik ve toplumsal bir olgu haline geldi maalesef. Ne yazık ki hala devlet erkinin en tepesinde dahi öfke ve şiddet dili hakim. Bu nedenle bugün, medeniyetlerin beşiği Anadolu coğrafyası tamamen basiretsiz yönetim sebebiyle şiddet sarmalında acı çekmektedir.

Pandemi sürecinin yönetilememesi, salgından başarı hikayesi çıkarmaya yönelik algı çalışması şiddet dahil ülkede her türlü durumu daha da kötüleştirdi.

Maalesef şiddet her yerde. Öyle ki son zamanlarda üzüntü ve kaygıyla takip etmekteyiz ki şiddet ve şiddetin temsilcileri yurttaşlarını korumakla yükümlü devlet aygıtının  derinliklerine kadar işlemiş.

Şiddet ortamına huzurumuzu ve dahi canımızı feda etmemek adına bu ülkenin aklıselim yurttaşları olarak bir çok talebimiz var. Her fırsat ve durumda Samsun Tabip Odası ve TTB olarak önerilerimizi çekinmeden, korkmadan ortaya koymaktayız. Bu sebeple de halkımız nezdinde güvenilir bir örgüt olmanın gururunu yaşıyoruz.

Dr. Kamil Furtun’un altıncı yıl anmasında sağlık çalışanlarına uygulanan şiddet bağlamında tekrar ifade ediyoruz; Sağlık çalışanları şiddete kurban verilmesin diye daha etkin bir sağlıkta şiddet yasasına ihtiyacımız var. En son çıkarılan ciddiyetten uzak, dostlar alışverişte görsün tarzı girişimciklerin bu şiddeti önlemediği apaçık ortadadır. Meclisten geçen sağlıkta şiddet yasası etkisizidir ve taleplerimizi karşılamamaktadır. Tüm sağlık çalışanlarının can güvenliğini korumak üzere çıkarılacak etkin bir şiddet yasası en önemli taleplerimizdendir. Bu talebin takipçisi olacağımızı tüm kamuoyuna büyük bir kararlılıkla ifade etmek istiyoruz.

Son olarak Dr. Kamil Furtun nezdinde gerek şiddet gerekse pandemi sebebiyle kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızı  saygıyla, minnetle ve özlemle anıyoruz.

UNUTMADIK… UNUTTURMAYACAĞIZ…

DR.KAMİL FURTUN’U ÖZLEMLE ANMAYA HEP DEVAM EDECEĞİZ…

SAMSUN TABİP ODASI

Basın açıklamasının videosu için tıklayınız.