Göstermelik Değil! İçten ve Samimi Yasaların Çıkarılmasını İstiyoruz.

2021-02-11

Basına ve Kamuoyuna;

Üzülerek görmekteyiz ki toplumda şiddet her geçen gün hız kesmeden yükseliş halindedir. Ne yazık ki bunun sorumlusu şiddete göz yuman devlet iradesidir. Hukuki caydırıcılığı olmayan uygulamalar, şiddeti uygulayanları adeta daha fazlasına sevk etmektedir.

Pandemi mücadelesi veren sağlık çalışanları gün geçmiyor ki şiddete maruz kalmasın. Bir hafta içinde Yozgat ve Rize’de şiddet gören iki meslektaşımızın haberini aldık. Öyle ki Rize Devlet Hastanesi’nde hastasını karşılayan hekim aynı hastanın oraklı saldırısı sonucu yaralandı. Meslektaşlarımıza geçmiş olsun diliyoruz.

Samsun Tabip Odası olarak sağlık çalışanına uygulanan şiddete çok duyarlıyız. Bu sebeple söz konusu olayları kınıyoruz.

Diğer taraftan mevcut muktedir anlayışın neredeyse tüm yurttaşları terörist ilan etme özgürlüklerini kısıtlama çabası göz önündeyken, orakla saldıran saldırganın trajikomik “canım sıkıldı yaptım”  savunması onun serbest kalmasını sağlayabiliyor. Oysa “sağlık çalışanına şiddet” direk topluma karşı şiddettir. Buda terör ile aynı kefededir. Tepkiler karşısında saldırganın toplumdan tecrit edilmesinden memnunuz. Ancak her sağlık çalışanına şiddet olgusunda, hukukun vicdanin yolunda seyretmesi için sivil toplumun tepki vermek zorunda kalmasi bir hukuk devleti olduğunu iddia eden kamu yönetimi açısından utanç kaynağı olmalidir. Sağlık çalışanına şiddet ile bir ölçüde toplumun sağlık hizmeti almasına engel olunmakta, sağlık çalışanın her kapıdan girenden saldırı bekleyecek pozisyona gelmesiyle sağlık hizmetlerinin en temel argümanı sağlıklı iletişime zeval verilmektedir. “Terörist” ifadesini dillerine pelesenk edenlerin bu gafiller karşısında sessizliği bir halk sağlığı sorunu oluşturmaktadır.

En temel insan hakkı olan protesto ve düşüncesini söyleyen öğrencileri terörist ilan eden muktedirin, orakla sağlık çalışanına saldıran saldırganı evine göndererek neredeyse şiddetin sırtını sıvazlamıştır. Kin ve öfke siyasetiyle iktidarını konsolide etmeye çalışan hakim yönetim anlayışı ile şiddete engel olunamaz. Şiddete engel olmak için hiçbir şekilde samimi çaba içinde olmayanların göstermelik üzüntüleri timsah gözyaşlarıdır.

Samsun Tabip Odası olarak başta sağlıkçıya yönelik şiddet olmak üzere, şiddetin her türlüsünün caydırıcılık temelinde karşılık bulmasını bekliyoruz. Göstermelik değil, içten ve çözüme yönelik yasaların çıkarılmasını, bu yasalara da uyulmasını temenni ediyoruz.

Dr. Funda Furtun

Samsun Tabip Odası Başkanı