Haberler

Geri

Mutant virüs Karadeniz'de baskın hale mi geliyor?

2021-02-23

Türkiye koronavirüste kontrollü normalleşme adımlarını masaya yatırırken Karadeniz’den hiç iç açıcı haberler gelmiyor. Kamu görevlileri bölge halkını dikkatli olmaları konusunda uyarırken bölgede salgının seyri mutant virüslere bağlanıyor.

Türkiye’de mutant virüslerin olduğu uzun süredir biliniyor. Özellikle B.1.1.7 olarak bilinen İngiliz varyantı son derece yaygın.

Türkiye’de 100 bin kişi başına en fazla vakanın düştüğü il ise Bakan Koca'nın yeni açıkladığı verilere göre 228,40 kişi ile Ordu olurken Samsun yine ilk 5 arasındaki yerini koruyor.

Mutasyon virüsün yaygın hale geldiğini yerel kaynaklar da ifade ediyor. Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Neslihan Furtun, sayıların tam olarak bilinmese de sahadan aldıkları bilgilere dayanarak İngiliz varyantının yaygın hale geldiğine değiniyor.

Haberglobal.com.tr'ye konuşan Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nefise Öztoprak Çuvalcı, virüsün tüm Karadeniz’i etkisi altına aldığı ifade ederken, Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Asan, mutant virüsün tespiti için virüsün genetik dizilimine bakılması gerektiğini aktarıyor.

FARKLI TEDBİRLER ALMAMIZ GEREKEBİLİR

Samsun Tabip Odası Başkanı Dr. Funda Neslihan Furtun, mutasyon konusunda farklı önlemler alınmasının gerekebileceğini aktarıyor. Samsun’da bu konudaki bilgileri daha çok sahadan aldıklarını anlatan Furtun, rakamsal olarak ne kadar görüldüğünü bilmeseler de ciddi miktarda görüldüğüne değiniyor.

FARKLI TEDBİRLER ALMAK GEREKEBİLİR

Mutasyon konusunun çok önemli olduğunun altını çizen Altun, farklı tedbirler gerekebileceğini, izolasyon ve karantina süresi gibi farklı tedbirlerin alınması gerekeceğini ifade ediyor. Aynı zamanda yapılan tetkikler itibarıyla mutant virüs sayısının bilinmesinin kritik olduğunu belirten Altun, açıklanan verilerin daha kapsamlı bir hale getirilmesi gerektiğini söyleyerek, “İl bazındaki verilerin daha ayrıntılı paylaşılması lokal tedbirler açısından önemli.” açıklamasında bulunuyor.

Haberglobal.com.tr'nin Samsun'da ulaştığı kamu görevlileri salgının seyri hakkında açıklamaların Sağlık Bakanlığı tarafından yapıldığını söyleyerek sorularımızı yanıtlamadı.

MUHTEMEL TEHLİKE MUTANT VİRÜS

Genel olarak Karadeniz Bölgesi’ndeki vaka artışlarının diğer illere ve büyükşehirlere göre fazla olduğunu ifade eden Altun, bunun bölgede sıkıntılı bir durumun göstergesi olduğunu vurguluyor. Mutant virüs hipotezinin bu noktada en mantıklı hipotez olacağını söyleyen Samsun Tabip Odası Başkanı, bunun değerlendirmesinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılacağını açıklıyor.

MUTASYONA ÖZEL TEDBİRLER ALINIYOR MU?

Bilindiği üzere PCR testi pozitif çıkan vakaların karantina süreleri bir süre önce 14 günden 10 güne indirilmişti. Ancak mutasyon virüsle enfekte olan vatandaşlarda bunun değiştiğini aktaran Altun, mutant virüse sahip olan pozitif vakaların karantina sürelerinin 14 güne çıkarıldığını ifade ediyor. Altun aynı zamanda karantina süreleri uzatılan vatandaşların da filyasyon ekipleri tarafından sıkı takip altına alındığını da vurguluyor.

SADECE SAMSUN DEĞİL, TÜM KARADENİZ’DE MUTANT VİRÜS FAZLA

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Nefise Öztoprak Çuvalcı, mutant virüslerin üst solunum yolunda daha fazla kaldığı için yayılım hızının artış gösterdiğini belirtiyor. Aynı zamanda mutasyon virüsün sadece Samsun’u değil tüm Karadeniz’i etkisi altına aldığını ifade eden Çuvalcı, nedeni ise şöyle açıklıyor: Karadeniz’de halk ne yazık ki toplu ortamlara girmekten imtina etmedikleri için virüs yayılımı çok arttı. Ancak ayrı bir mutant virüsün varlığından söz edemeyiz. Karadeniz’de görülen mutasyon virüslerin tamamı İngiliz varyantı.

MUTANT VİRÜS NASIL TESPİT EDİLİYOR?

Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Asan, PCR testlerinin ardından, viral yükün fazla olduğu ve yurt dışı teması olan numunelerde mutasyon araştırmasının yapıldığını söylüyor. Virüsün genetik dizilimine bakıldığını anlatan Asan, “Aminoasit dediğimiz moleküller var. Bu aminoasitlerdeki harflerin dizilimine bakılıyor. Bu dizilimdeki ufak değişiklerde herhangi bir problem meydana gelmiyor. Ancak bu değişim yüzde 10 ve fazlasında sorun oluşturabiliyor.” açıklamasında bulunuyor.

Kaynakça: https://haberglobal.com.tr/gundem/karadeniz-yaniyor-en-yaygin-olan-mutasyon-hangisi-95363

Diğer Fotoğraflar