Haberler

Geri

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Murat Erkan, Diken’in Sorularını Yanıtladı: Hekim İntiharlarının ve Tükenmişliğinin Nedeni, Sağlık Sisteminin Doğru Yürütülememesi

2024-08-13

TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Murat Erkan, Diken’in Sorularını Yanıtladı: Hekim İntiharlarının ve Tükenmişliğinin Nedeni, Sağlık Sisteminin Doğru Yürütülememesi

 

Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapan Nefroloji Uzmanı Dr. Ayhan Haspulat’ın yaşamına son vermesi hekimlerdeki tükenmişliği bir kez daha gündeme getirirken; Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi ve Samsun Tabip Odası önceki dönem Başkanı Dr. Murat Erkan, Diken internet sitesinden Mesude Erşan’ın sorularını yanıtladı.

 

 

Dr. Ayhan Haspulat’ın vefatının ülke için bir kayıp olduğunu söyleyen Dr. Murat Erkan, sözlerine şöyle devam etti:

 

“Hekim intiharlarının nedenlerini sorgulamak zorundayız. Sorguladığımızda sistemle ilgili bir sürü sorun olduğunu görüyoruz. Bu sorunların hekimlerde ciddi bir yük oluşturduğunu da biliyoruz. Hekimlik gerçekten çok zor bir meslek. Yükü ağır. Hekim de bir insan ve doğal olarak her birey gibi birtakım sorunlar yaşayabiliyor. Hekimliğin yüküne, herkesin yaşadığı, daha genel sorunlar katıldığı zaman gerçekten çok ağır gelebiliyor. Hekimlik hekimleri mutlu etmeyen, kendi yaşamlarına ilave sorumluluk ve yük getiren, bazen de mutsuz eden bir hale geldi maalesef.”

 

Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hekimler ve sağlık ortamı üzerine ciddi bir yük getirdiğini belirten Erkan; hekimin söyleneni yapan, hastayı müşteri olarak gören bir çalışan olarak görülmesiyle hekimliğin özünden uzaklaştırıldığını vurguladı. Erkan sözlerini şöyle sürdürdü:

 

“Tükenmişliğin nedeni bugünkü sağlık sisteminin doğru düzgün yürütülememesi, topluma yansıyan yükün ya da eksikliğin tamamen hekimlere mal edilmesi,  toplumla karşı karşıya bırakılmamız, artan şiddet, siyasilerin sağlık hizmeti verenleri itibarsızlaştırması… Bu sistemde yıpranmamak, tükenmemek mümkün değil. Hekimin yetişmesi için uzun yıllar, zorlu sınavlardan geçiliyor. Fakülte, uzmanlık, yan dal derken ömrün çok büyük bir kısmı donanım için eğitimle geçiyor. Bu kadar mücadele, emek verildikten sonra çalıştığı ortamda tatmin olamamak, maddi ve manevi tatminsizlik, idari kadrolardaki liyakatsizlik, hekimler üzerindeki baskıyı artırıyor.”

 

Haberin tamamı için tıklayınız.

Diğer Fotoğraflar